הפעם פוסט שובב וארוך.
מי שמכיר אותי יודע שאני מנומסת אך גם שובבה. ברוכים הבאים לסדר שלי.
שולחן ליל הסדר – חגיגה צבעונית, מסיבה לאביב. חלק א'
אני אוהבת את האביב, ממש, אמיתי, אפילו אם הוא מגיע עם התפרצויות של אפצ'י (מנומס כמובן), וגירוד הסטרי בגרון, צריבה בעיניים, ונקיונות לחג. מי אמר שהחיים מושלמים? אבל אם אתם לוחצים ורוצים לדעת, למה אני אוהבת את חג הפסח? טוב נו, אז אני אענה:
- האביב כאן, הריח, הצבעים והשמש החמימה דורשים שנחגוג עבורם (אל אף האלרגיות)
- שותים יין – "היפ היפ הוראיי" (4 כוסות, זה מה שכתוב, בחיי..)
- שרים, רוקדים ויש הפעלות מדליקות (טיריבי טיטי, טיריבי טיטם/המבין יבין)
- האוכל – מעולה! לפחות אצלינו ("אמא, תכיני לי קובה")
אז כן, אם אין ברירה נעשה סדר.
שולחן ליל הסדר מאופיין בשפה מיוחדת. שפה שיש הטוענים מושפעת מהמנהגים הרומים.
מתאים לי! כל מה שקשור לגלדיאטורים, עושה לי את זה. על השולחן מונחים כל כך הרבה דברים: צלחת הסדר, מצות, קערות מי מלח וחומץ, יינות, כוס של אליהו הנביא (שיבוא כבר… כמה זמן אפשר לחכות לו?).
עושים סדר המלצה 1:
רצוי להמנע מעומס יתר בסידור מרכז השולחן. נרות, פרחים, צלחות ובלה, בלה, בלה…
למה? מכיוון שארוחת החג עמוסה ממילא.
סידור השולחן מעביר מסרים רבים ומגוונים, המושפעים מהרגלים, מתרבות ומערכים, לכן כדאי להיות ברורים. במיוחד אם מארחים כמה משפחות ביחד עם הרגלים שונים. נכון שחגיגת ליל הסדר מתרחשת כולה סביב שולחן הסדר (כמה זמן אפשר לשבת, ולקרוא בהגדה, אוף…) השולחן מספק לחגיגה את המקום בו נערך הטקס, המילים השירים, צלחת סדר , כוס לאליהו הנביא וההגדה. האחדות המשפחתית, הפאר והעיצוב, וכמובן את הסעודה (אוכל, לזה מחכים הכי הרבה. תודו שזה קשה).
שאלה: מי, מי קורה את ההגדה עד סופה? עכשיו תרימו ידיים.
עושים סדר המלצה 2:
שומרים על התנהגות מכבדת. כללים:
- המנעו משתייה מרובה של יין, נא לא לעשות פאדיחות. ולא לנהוג אם שתיתם.
- שימרו על נושאי שיחה נעימים.
- היו אורחים על הכיף כיפאק, ותזכרו כי צריך גם לחזור הביתה, נא לא להתנחל…עד בכלל…
מה יש לנו בארוחה?
ארבע כוסות וכוס חמישית – כוסו של אליהו
היין, אוווו, היין. איזה כיף שביהדות קבעו כי היין גורם לשמחה ושלימות. יש יתרונות בלהיות יהודי. גם הגוף משתתף יחד עם הנפש באותן רגשות שמחה- אני שותה, אני רוקדת, אני שרה ומחייכת יותר. (בינינו לא באמת שותה את כל ארבעת הכוסות, אבל כן רוקדת ושרה.)
אפיקומן
במקרה הזה, אני תמיד מציצה, לראות איפה מחביאים את האפיקומן. נכון שזה לא מנומס, אבל אז מה, זה גם לא מנומס שאחרים מוצאים ולא אני. אני גם מגלה לבנות שלי אם צריך איפה החביאו אותו. למה? ככה.
לגבי האוכל, מה קורה שם? סידור המאכלים בקערת הפסח
- אמנות הקערה – היום הקערה זו אומנות, כל כך הרבה אומנים משקיעים מזמנם לעצב ולסגנן קערות מיוחדות. יש! מדליק, שמח וצבעוני. אני בעד. המאכלים בקערה מסמלים את העבדות והחיים המרים במצריים. ואולי מזכירים לנו שלא, לנו זה לא יקרה שוב. נקודה. אנו בחופש.
- הזרוע – "ביד חזקה ובזרוע נטויה", אל תהיו בשוק שאתם אוכלים שוק של כבש או כנף של עוף צלויים המסמלים את קרבן הפסח, שהקריבו בבית המקדש.
- הביצה – מזוהה כזכר לאבל שהתאבלו בני ישראל על הגזרות הקשות שהוטלו עליהם במצרים. הביצה מסמלת גם את אלו שמתו בעבודת פרך במצרים. כשם שביצה מתקשה כשמבשלים אותה כך התחשל עם ישראל ככל שהקשו עליו את החיים. את הביצה טובלים במי מלח המסמלים את הדמעות שנשפכו בשל העבודה הקשה במצרים. קשה לה לביצה, הרבה מטלות.
- מרור –ירק בטעם מר: חסה, מרור הגינה, וכו'. המרור מזכיר את החיים המרים, את השעבוד. מיררו לנו את החיים – לא עוד!
- חרוסת – אני ממש אוהבת, אצלנו בבית זה מגיע עם אגוזים מרוסקים למעלה. טעמה המתוק של החרוסת בא ללמד שבניגוד לעבדות שטעמה מר, עבודה מתוך חירות טעמה מתוק. אני מוסיפה: תעשו מה שאתם אוהבים, ואל תהיו במקומות שלא עושים לכם טוב.
- כרפס- ירק שמטבילים במי מלח כמו סלרי או פטרוזיליה, צנון או עלה של חסה.
מציין את נצחון החירות על העבדות.בעבר נהוג היה לעטור לראשו של המנצח זרים מעלי הכרפס , סמל לנצחונות על משקל "עלי דפנה" לראש המנצח, בטח לקוח מהגלדיאטורים שדיברנו עליהם לפני כן. - שלוש המצות שליד הקערה – לצידה של הקערה או מתחתיה מונחות בתוך מפית שלוש מצות. שתי מצות משמשות כ"לחם משנה" שהן שתי ככרות לחם שמברכים עליהן בערבי חגים ובערבי שבת. את המצה השלישית חוצים והופ יש לנו אפיקומן. המצות יכולות לסמל גם את שלושת האבות: אברהם, יצחק ויעקב. גם את אחדות ישראל.
אחרי שהבנו מה קורה בשולחן להלן פרוטוקול מסודר של ליל הסדר, בשבלכם ממני באהבה, איך עושים סדר לסדר:
תעשו לי סדר בשולחן/ חלק ב' (נא להדק התנהגות)
אמרנו כבר שפסח זה חג של סדר. סדר בארונות, במטבח, בבית. רשימת מוזמנים, תפריט, מתנות.
תגידו אתם, איך שומרים על שפיות ומצליחים להגיע לחג בנועם? הרי כולם רוצים להיות מארחים מרהיבים, נעימים ומוצלחים, מארחים שתמיד יזכרו שאצלם היה "Superb". מה עושים כדי להנעים את זמנם של האורחים ולגרום להם להרגיש בטוב?
מתכננים, מתכוננים וזוכרים את תפקידם של המארחים והאורחים, ואז הכל זורם.
תפקיד המארחים?
- להנעים את זמנם של האורחים.
- ליצור אוירה נעימה וכיפית.
- לנצח, להוביל ולהנחות את הערב.
- להרגיש את האורחים, ולהיות בהקשבה לצרכים שלהם ולמצב החברתי.
- להגיש אוכל טעים ויפה.
תפקיד האורחים?
- כאורחים חשוב להיות חלק פעיל בהצלחה של הערב
- לשמור על נושאי שיחה נעימים
- לשמור על אוירה נעימה
- להתנהג בנימוס
- לכבד את כללי הבית
לאכילה משותפת יש משמעות חברתית, משפחתית ומסורתית. חווית אירוח נהדרת ונעימה, תוביל לערב חג מוצלח. בחגים כשאנו יושבים עם משפחה, נימוסי השולחן יסייעו בשמירה על אוירה טובה מכיוון שמטרת האכילה המשותפת היא חוויה, הנאה מהאוכל הטעים ומשיחה זורמת.
זמן אמת, מתכוננים לחג, ממה מתחילים?
הזמנה לחג
הזמנה לחג יכולה להגיע במכתב פורמאלי, במייל או בעל פה. ישנה חשיבות רבה לאישור ההגעה בכדי שמארחים יוכלו להערך למספר האורחים. אישור ההגעה מונע בלבול וחשוב.
הכנות לחג – לבד או ביחד? הכנת תפריט מי מביא מה?
קיבלתם הזמנה לחג שאלו את המארחים אם אתם יכולים לסייע בהכנת התפריט, במידה וקיבלתם תשובה חיובית שמרו על המנות שנתבקשתם להכין בכדי שלא תהיינה כפילות במנות או יווצר מצב שעל המארחים להגיש מנה שלא תכננו. מצד שני אם בקשו מכם לא להביא כלום – כבדו גם בקשה זו מאותה סיבה. וכן, מותר לבקש עזרה.
סידור השולחן.
סידור ועיצוב השולחן משפיע על האוירה הכוללת של ערב החג. סידור השולחן מנחה ומרמז כמה מנות יוגשו, משפיע על האוירה הכוללת, שימוש בצבעים, אביזרים, יצירת תחושה נעימה, וגורם לאורחים ולמסובים לשולחן להרגיש חשובים. יש מספר דרכים לסגנן את השולחן ואינספור רעיונות לעיצוב שולחן יצירתי. יחד עם זאת רצוי לשמור על סדר המסביר לאורחים על ההתנהלות של הערב.
לשולחן ליל הסדר מאפיינים מיוחדים, על השולחן מונחים צלחת הסדר, מצות, קערות מי מלח וחומץ, יינות, בהתאם לתרבות הנהוגה בבית. רצוי להמנע מעומס יתר בסידור מרכז השולחן. במידה ומניחים קישוטים על השולחן כמו פרחים או נרות, כדאי לשים לב כי האביזרים לא יסתירו את שדה הראייה ושניתן יהיה ליצור קשר עין עם היושבים ממול, במידה ובוחרים להניח אביזרים גבוהים, מקמו אותם בין מקומות הישיבה כך שלא יחסמו את הנוף.
איך מסדרים?
- צלחות – צלחת למנה עיקרית –מונחת במרכז בין הסכנים למזלגות במרחק של כ 2.5 ס"מ משפת השולחן. צלחת מרק – מונחת על הצלחת של המנה העיקרית. צלחת לסלט או תוספות – מקומה בצד השמאלי של הצלחת, מעל המזלגות.
- סכו"ם – מזלגות – בצד שמאל. מזלג למנה העיקרית יהיה הקרוב ביותר לצלחת, ומשמאלו יונחו המזלגות לשאר המנות לפי סדר הגשתן, מזלג דגים או מזלג לסלט. סכינים –מונחים בצד ימין. סכין למנה עיקרית יהיה הקרוב ביותר לצלחת, מימינו יונחו הסכינים לשאר המנות לפי סדר הגשתן, סכין לדגים ולסלט. השימוש הוא מהחוץ פנימה. כף מרק – במידה ומוגש מרק תונח בצד ימין. קינוח – הסכו"ם לקינוח יונח מעל הצלחת, בין אם מדובר במזלג, כפית לקינוח או שניהם יחד.
- מפית – מונחת לצד שמאל של המזלגות,לעיתים על הצלחת או בכוס.
(ישנה אפשרות לקפל את המפיות באופן עיצובי מיוחד רעיונות בקישור הבא http://www.napkinfoldingguide.com) - כוסות – מונחות מעל הסכינים מצד ימין של הצלחת. כוס המים מונחת מעל הסכין ושאר כוסות היין מימין לכוס המים לפי סדר השתיה.
סדר הישיבה.
- כדאי ומומלץ לסדר תגי שם מבעוד מועד, חשוב כי המארחים יסדרו את הדינמיקה הקבוצתית סביב השולחן, כדי לייצר אוירה נעימה. למשל אם יודעים מראש שיש שני אנשים שממש לא מסתדרים זה עם זה, כדאי להושיבם במקומות שונים בשולחן בכדי שלא ייוצר מתח. לכל משפחה יש את הדינמיקה האישית שלה, לכן חשוב שהמארחים ישקיעו רגע מחשבה גם בסידור הישיבה, ובעת סידור השולחן לשים גם תגי שם.
- מה עושים עם ילדים? להחלטתכם, בהתאם לגיל הילדים, ניתן להושיבם ליד הוריהם או ליצור שולחן המיועד לילדים בלבד (במקרה כזה, חשבו על עיצוב מיוחד בכדי שיהיה כיף ואולי סוג של פיצוי לפיצול).
מתנות לחג
כאשר מדובר באנשים שאנו מכירים, משפחה וחברים בחירת המתנה עלולה להיות קלה יותר שכן לרוב נכיר את ההעדפות של אותם אנשים, נכיר את איזור המחייה שלהם ואת הטעם האישי שלהם. במקרה זה, אפשר לחשוב על ההעדפות והאהבות של מקבלי המתנה, ולהתאים את המתנה לפי ההיכרות עימם. ספר, בגד,מארזים של נרות או סבונים, תיקים, צעיפים, כל דבר אהוב.
טיפ קטן, יש מתנות עם חוקים. ישנן מספר מתנות שכאשר הן ניתנות הן צריכות להגיע באופן מסוים ועם אמירה או הסבר. הרעיון המסתתר מאחורי זה, הינו כאשר אנו מגיעים כאורחים, המתנה אינה אמורה להסיט את המארחים מתפקידם או לגרום להם לאי נעימות באיזשהו אופן. לדוגמה:
- פרחים – סידור פרחים כדאי ומומלץ להביא בכלי או באגרטל בכדי המארחים לא יצטרכו לצאת מאזור האירוח ולהשקיע בסידור הזר. לחילופין אפשר להציע לעזור בסידור הזר, פחות מומלץ. כמו כן אפשר לשלוח סידור מבעוד מועד.
- בקבוק יין -כאשר מביאים יין התייעצו בחנות מה טוב. האם המארחים אוהבים יין לבן או אדום? יין יקר הוא לא בהכרח הכי טוב. יש יינות במחירים סבירים ומומלצים ביותר.בהענקת המתנה, אפשר להגיד כי היין הוא לא לארוחה והוא מתנה, פיתחו אותו להנאתכם, כך המארחים לא ירגישו צורך להגיש את היין בארוחה .
- מארז שוקולד – כאשר מביאים שוקולד כדאי להביא שוקולד איכותי, ארוז במארז איכותי וגם במקרה זה להעניק את השוקולד כמתנה שלא צריכה להיות מוגשת לכולם.
- עוגה, עוגיות – כדאי להביא בכלי יפה ולהשאיר את הכלי כמתנה למארחים.
הקפדה על זמנים
הגעה בזמן היא חשובה ביותר, אך עזיבה בזמן חשובה באותה מידה. כאשר כיף, לעיתים יש נטייה "להתנחל". חשוב להיות רגישים, לשים לב מתי האורחים האחרים מתחילים לעזוב, ולשים לב לניצוחם של המארחים על הערב. עם הקשבה, רגישות והגיון בסיסי הקיים אצל כולם, מועד העזיבה יהיה ברור.
על מה מדברים?
יש כל כך הרבה נושאים שאפשר ומומלץ לדבר עליהם: ספורט, ספרים, תאטרון, נסיעות החופשה האחרונה, מזג אויר. להמנע מנושאים אשר עלולים לעורר ויכוחים וחוסר נוחות כמו פוליטיקה, מלחמות, קונפליקטים חברתיים. חשוב להשמיע אך גם לשמוע, ולהמנע מלדבר רק על עצמכם.
ההתנהגות ת'כלס – נימוסי שולחן בערב החג
נימוסים הם חשובים במיוחד ליד השולחן לכן:
- יש לחכות עד אשר נקבל הזמנה מהמארח/ת להתיישב. הישיבה תתבצע מצד ימין של הכסא. הישיבה תהיה זקופה מבלי להישען על גב הכסא. במידה והוגשו משקאות בקבלת הפנים לפני הארוחה, יש להשאיר את הכוסות במתחם קבלת הפנים, או בצד ולא להגיע עימן לשולחן האוכל.
- שימוש במפית – עם הישיבה לשולחן, תונח המפית על הירכיים, יש לפתוח את המפית מתחת לקו המפה ובעדינות בלי ניעור.במידה והמפית גדולה, יש לקפלה לחצי ולהניחה עם החלק המקופל קרוב לאזור הבטן.יש להשתמש במפית לפני ששותים ו/או אחרי ששותים. כאשר קמים מהכיסא במהלך הארוחה (מומלץ בין המנות), יש להניח את המפית על הכסא. רק בסיום הארוחה המפית תונח בצד שמאל של הצלחת כאשר היא אינה מקופלת. אין להניח את המפית על הצלחת.
- העבירו את האוכל ימינה.
- יש לטעום את האוכל לפני הוספת מלח ופלפל. העבירו מלח ופלפל ביחד.
- עצמות של דגים ניתן להוציא ביד או למפית.
- יש לאכול בקצב מתון. יש לשתות בקצב מתון, לא חייבים לסיים את כל כוסות היין.
- אין לסיים את הארוחה לפני המארחים.
- אין להניח דברים אישיים כגון טלפונים, מפתחות, תיקים על השולחן.
- אין לנגב סכו"ם, כוסות או צלחות. במידת הצורך לבקש החלפה.
- אין להרים מפית או סכו"ם שנפלו על הריצפה. בקשו אחר.
- אין להחזיק אוכל לפני הפנים.
- אין בשום פנים להכניס סכין לפה.
- אין להשתמש במזלג האישי במנות המוגשות למרכז השולחן.
- אין לשלוח ידיים לעבר מנות רחוקות. יש לבקש שיעבירו או לא לאכול מהן.
- אחרי כל ה"לא" – הנה אחד כן – תהנו!!!!!!!!
עוד קצת על ילדים
מה עושים עם הילדים? בתום הארוחה? חשוב למצוא להם תעסוקה, יצירה, סיפורים, משחקים. להנחות אותם מבעוד מועד כיצד להתנהל. כמו כן לשבת היכן שהמארחים ינחו לפי שיקולם.
עוזרים לנקות?
ארוחת חג היא ארוחה רשמית יותר מארוחה רגילה מצד שני המארחים הם אלו שמכינים ומפנים ולכן בהחלט אפשר להציע לעזור. במידה והמאחרים עונים בחיוב, יש לשאול איך ניתן לעזור ולעקוב אחר ההוראות הניתנות בחיוך. טיפ קטן כאשר מפנים צלחות להמנע מלהניח את הצלחות זו על זו, במידה ומדובר בצלחות פורצלן עדינות, הן עלולות להישרט, לכן כל עזרה תתקבל בברכה, רק כדאי לשאול את המארחים מה הדרך הנכונה ביותר לסייע.
זוכרים להגיד תודה
הודו למארחים לפני עזיבתכם, התקשרו להודות או שלחו מכתב או הודעת תודה והערכה למחרת.
חברה אין ברירה, עושים סדר.
אני סוף סוף הבנתי, שבועיים לפני ליל הסדר, מתחילים לעשות סדר בבית, כדי לארגן את החג, לארח ולהנעים את זמנם של האורחים.
לתלונות, התבכיינות, ושיתוף כאב, יש מקום למטה בהערות. חג שמח!